Vaříme luštěniny. Znáte desatero rad, jak je správně připravit?

Vaříme luštěniny. Znáte desatero rad, jak je správně připravit?

O luštěninách se všeobecně ví, že je to strava chudých a moudrých. Obsahují totiž množství cenných látek a živin, které jsou pro lidské tělo nepostradatelné. Především bílkoviny, sacharidy a jen velmi malé množství tuků (kromě sóji a arašídů). Mimochodem, věděli jste, že arašídy nejsou ořechy, nýbrž luštěnina?
čočka v pánvi

Co je na luštěninách nejcennější?

Jedná se o vynikající zdroj rostlinných bílkovin a v kombinaci s obilovinou tvoří jejich složení aminokyselin bílkovinu plnohodnotnou, tedy srovnatelnou s masem. Luštěniny na jednom talíři s chlebem, rýží, pohankou, nebo třeba s jahelnou kaší vynahradí masitou stravu a jsou základem stravovacího režimu vegetariánů. Ostatně, většina vegetariánů dobře ví, proč jsou vegetariány: Jednak konzumují zdraví prospěšné potraviny, a pak se nepodílí na zabíjení zvířat.
Luštěniny také obsahují důležité minerální látky – železo, fosfor, vápník, hořčík, draslík, měď, zinek, atd. Dodají Vám komplexní zásobu vitamínu B, hodí se i pro bezlepkovou dietu a jejich vysoký obsah vlákniny podporuje střevní peristaltiku, pravidelné vyprazdňování a chrání Vás před rakovinou trávicího traktu. A víte, že Česká republika je ve smutných statistikách rakoviny tlustého střeva na předních pozicích světového žebříčku?
Nejznámější luštěniny na našem talíři jsou čočka (i červená), fazole, hrách, cizrna, arašídy a soja.
fazole v hrsti

Desatero přípravy luštěnin

· Před vařením je přebíráme, někdy obsahují kamínky nebo zbytky zeminy.
· Luštěniny se musí propláchnout ve studené vodě.
· Všechny luštěniny (kromě loupané červené čočky) se musí namáčet. Nejlépe přes noc – fazole a hrách (celý) zhruba na 12 hodin, půlený hrách a čočku na 6 hodin.
· Vodu, ve které se luštěniny namáčely, vždy vyléváme a vaříme je v čisté nové vodě. Odstraní se tím látky, které způsobují nadýmání. Můžeme přidat i majoránku pro lepší stravitelnost.
· Nepoužívejte nikdy jedlou sodu, luštěniny se zbytečně znehodnocují, zejména vitamín B.
· Luštěniny se v průběhu varu nesmí míchat, musí mít dostatek vody, aby byly celé ponořené.
· Nejlépe je vařit je na mírném plameni v tlakovém hrnci, fazole, hrách i čočku tam připravíte pod tlakem za 15 minut, zatímco takové fazole vaříte v obyčejném hrnci dvě hodiny.
· Fazolové lusky (nezralé) a nezralý hrášek se připravují jako zelenina!
· Luštěniny nikdy při vaření nesolíme, buď se solí až při přípravě omáček a hotových jídel, nebo je můžeme solit až ke konci varu.